15 stycznia 2014

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI


Kocham wszelkie drożdżowe wypieki, a te z orzechami to już najbardziej. Dzisiaj zapraszam na ślimaczki z przepyszną masą :). 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na masę orzechową:

  • 300 gramów zmielonych orzechów włoskich i laskowych
  • 4 łyżki masła, niesolonego i miękkiego
  • 80 gramów cukru pudru
  • śmietana kremówka (ilość aby masa nabrała konsystencji pasty)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 cukry waniliowe
  • białko (nie dawałam)


Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.




Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 150 gramów masła, w temp. pokojowej
  • 80 gramów cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków
  • gruby cukier do posypania

Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). 
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował". 


3.  Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.


4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki. 


5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.


6. Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj i posmaruj masą. Zwiń obie części w rulony.


7. Podziel rulony na bułeczki.


8. Wyłóż ślimaczkami natłuszczoną i posypaną mąką tortownicę (można ułożyć bułki ciaśniej niż ja zrobiłam). Wyszły mi dwie takie blachy.
9. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.


10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe bułeczki będą złoto-brązowe.

Smaczego :)



5 komentarzy:

  1. muszą być pyszne ! zrobię sobie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Pachnie w całym domu. Świetne są Twoje ślimaczki i w dodatku z orzechami... pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. są pyszne :) wprawdzie orzechów miałam tylko 2 łyżki i nadzienie powstało z mielonych pierniczków choinkowych i łyżki kakao (w zastępstwie orzechów) ale bułeczki genialne i znikają bardzo szybko :) dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie robie ślimaczki! :) napisze jakie wyjda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś upiekłam ciasto drożdżowe z orzechami wyszło wyśmienite i bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń