22 stycznia 2014

PIECZEŃ BAWARSKA


Jeżeli masz ochotę na genialną pieczeń, to musisz spróbować bawarskiej :). Jest aromatyczna i idealna na sycący posiłek. Mogłabym ją jeść codziennie.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przepis znaleziony w: Przyślij Przepis (Maj 2013)

Składniki:


  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, może być łopatka
  • około 30 dag białej kiełbasy parzonej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 garści grzanek, pokrojonych w kostkę
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól 
  • pieprz
  • łyżka oleju



Wykonanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
2.  Z kiełbasy usuń osłonkę i pokrój w większą kostkę.
3. Do mięsa wbij jajka, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, grzanki, kiełbasę i usmażoną cebulę.
4. Na końcu dodaj jabłka pokrojone w kostkę i grzanki.
5. Wyrób masę.
6. Następnie mięsną masę przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę, następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Interesujący przepis, intrygują mnie te jabłka w pieczeni?

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis,musze zapamiętać i zrobić przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis- będę musiała go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zwykłą bardzo lubię, a taka z dodatkiem kiełbaski jeszcze lepsza musi być

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak salceson :) Cudowna ! ;D

    OdpowiedzUsuń