25 maja 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM RABARBAROWO-POMARAŃCZOWYM


Muszę nieskromnie przyznać, że jestem baaardzo zadowolona ze smaku i wyglądu ciasteczek-pierożków z rabarbarowo-pomarańczowym nadzieniem. Genialny smak to nie tylko zasługa dżemu z delikatnym posmakiem róży, ale także bardzo ciekawe ciasto kruche. Dodaje się do niego wódkę, który zapobiega tworzenia się glutenu, przez co ciastka są bardziej kruche. 
Podczas pieczenia cały alkohol wyparuje, więc ciasteczka można spokojnie zaserwować dzieciom.

Receptura przypadnie do gustu weganom. 

Z przepisu wyszło 30 ciastek.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na dżem rabarbarowo-pomarańczowy:

  • 500 gramów rabarbaru pociętego na 1,5 cm kawałki
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka z całej pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki wody różanej
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki dżemu z róży (opcjonalnie)

Składniki na ciasto:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 gramów bardzo zimnego masła (ewentualnie margaryny), pokrojonego na małe kawałki
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wódki
  • 1 jajko do smarowania pierożków (nie użyłam)





Wykonanie:

1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy.


2. Wgniataj palcami skórkę pomarańczową w cukier, ponieważ w ten sposób uwolnią się olejki z pomarańczy.


3. Do dużego garnka przełóż rabarbar, cukier pomarańczowy, sok pomarańczowy i wodę różaną (użyłam 2 łyżeczek).


4. Przykryj garnek przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby dżem się nie przypalił.
5. Następnie gotuj dżem bez pokrywki, zwiększ ogień na średni i cały czas mieszaj. Gotuj do zgęstnienia nadzienia. Potrwa to kilkadziesiąt minut.
6. Gotowy dżem odstaw do wystudzenia.



 7. Do miski przełóż masło, sól, cukier i mąkę.


8. Połącz wszystkie składniki i rozkrusz ciasto palcami na bardzo drobną kruszonkę.


9. Skrop kruszonkę wodą i wódką. 
10 Zagnieć szybko ciasto i zrób z niego dwie kule, które spłaszcz i owiń w folię spożywczą.
11. Wstaw dyski do lodówki na godzinę.
12. Rozwałkuj pierwszy z dysków na grubość około 4 mm i wykrawaj koła o średnicy 10cm.
13. W każdym kole zrób po 3 dziurki, ale pamiętaj, aby były one tylko na jednej połowie koła.


14. Na połowy kół bez dziurek ułóż po małej łyżeczce dżemu.
15. Złóż ciasteczka na wzór pierogów i dobrze zlep końcówki. Dociskaj miejsce zlepienia za pomocą widelca.
16. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do zarumienienia.
17. Przed pieczeniem ciastka można posmarować roztrzepanym jajkiem.
18. Wyjmij z lodówki drugi dysk i przygotuj z niego resztę pierożków.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie! Na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam te ciasteczka, są pyszne, najlepsze następnego dnia po upieczeniu, miałam okazje się o tym przekonać jedząc dwa ostatnie. Do powtórzenia, może z powidłami śliwkowymi z cynamonem, kardamonem i goździkami. Polecam
    MaDa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie, że wyszły i smakowały Pani :) My też już obmyślamy inne nadzienia :)

      Usuń