23 lutego 2016

MAKARON RISINI Z WARZYWAMI I KURKUMĄ


Na dzisiejszy obiad miałam przepysznego kurczaka marynowanego w maślance, do którego podałam aromatyczny makaron risini z kurkumą i warzywami. Taki makaron z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Polecam!

Makaron podałam z kurczakiem marynowanym w maślance i przyprawach (przepis). 


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki dla 4 osób (na dwa obiady):

  • 1,75 litra bulionu (u mnie woda + 3 bulionetki)
  • 500 gramów makaronu risini
  • 200 gramów mrożonego groszku
  • 150 gramów kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Do wrzącego bulionu wsyp makaron.



2. Kiedy makaron będzie prawie ugotowany wsyp warzywa. Gotuj tylko do ugotowania się makaronu.


3. Odcedź risini i wymieszaj z kurkumą (można dodać ją też na samym początku gotowania makaronu.


4. Wmieszaj w makaron natkę pietruszkę.


5. Podawaj na gorąco z grillowanym lub pieczonym mięsem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz